N C A I S M E
Yunanca “-ισμός”( -ismós) ekinden Latince’ye, Fransızca’ya ardından da dilimize geçmiş “izm” eki dinsel, bilimsel veya politik akımı, ideolojiyi, teoriyi anlatan öğreti ve düşünceleri genellemek için kullanılıyor. Özellike 1960’lı yıllarda birçok sanatçının gruplaşarak veya bireysel olarak kendi düşüncelerini yansıtan bütüne kendi verdikleri isimlerin sonuna “izm” ekleyerek savunmaları moda haline gelmiş. NCA (Nazif Can Akçalı)’da bireyin gücüne inanarak aslında herkesin kendi akımını yaratarak yaşamını sürdürdüğünü vurgulamak istiyor.
İnsan kendini, kendi yaptığını beğenirse toplum için, dünya için bir şey yapabilir. “Amacım dünya için bir şey yapmak değil.” diyebilirler; kimi hayatını mesleğine, kimi çocuğuna, kimi sanata adıyor fakat mutluluğun asıl yolu insanın kendine yönelmesidir. 2017 yılının başında NCA, isminin ilk harflerine “-isme” ekleyerek NCAISME adını verdiği akımı akımı şöyle tanımlıyor: “Hayatı her yönüyle yaşamak ve yaşamayı teşvik etmek için ortaya atılmış bir hayat akımı.” Instagram üzerinden "7 Güne 7 Renk 7 Konsept" sloganıyla yola çıkan NCAISME, şu an Youtube, Instagram ve ncaisme.com üzerinden paylaşımlarına devam etmekte. Her gün aralıksız paylaşımla NCA'nın dünyaya bakışını özetliyor.
Bazen bir kelime, bazen bir fotoğraf, bir video, bir şarkı, bazen de bir yemek ; sorgulamamızı, sınır koyduklarımızla yüzleşmemizi ama en başta kendini düşünerek , dünya için kendinden başlamayı öğütlüyor. Sadece tüketmeyi değil üretmeyi, denemeyi, zamanı verimli kullanarak sadece bir şeye odaklanmak için çok kısa olan bu hayatı birlikte daha anlamlı kılmayı hedefliyor. Sosyal medyanın kölesi olduğu düşünülse de NCA sosyal medyayı, gerçekten sosyal amaçla kullandığını düşünüyor. Sadece DM’den yazışıp tanıştıkları, tanışıp birlikte gezdikleri, yemeğe gittikleri oluyor; öncesinde yüzüne bile bakmayan insanlarla ortak yönünü keşfedip anlaşmaya başladıkları da. Bireyselleşen ve uzaklaşan toplumda teknoloji ile insanları birleştirmeye çalışıyor. Nilay Örnek, “Bütün İyiler Biraz Küskündür” kitabında vasatlık hükümdarlığında yaşadığımızı, burada ortalama olanın üste çıkarıldığını; en iyi yapanın değil, en iyi görünenin seçildiğini, en sıradanın beğenildiğini belirtiyor ve ekliyor:
“Kendi medyamızı yaratacağız; varsın beğeni az olsun, vasata karşı durana sinyal yakacağız.”
“Muhafazakar, ırkçı ve beyin yıkayan kişilere karşı gönüllü bir kültür provokatörü rolü üstleneceğiz.”
7 ile başlayan konsept sayısı biraz arttı. NCA’nın sanat ve tasarım çalışmaları için nca.art; “Hayal & Gerçek” anlarında NCA’nın zihninde canlanalar ve çevredeki gariplikler için nca.absurde; doğanın sunduklarının en yalın halleri için nca.naturel; NCA’nın yıllardır özenle yetiştirdiği kaktüs ve sukkulentler için nca.cactus; NCA denince akla ilk gelen sağlıklı yaşam için nca.santé; beden, ruh ve zihin üçlüsünü bir araya getiren Pilates için nca.pilates; herkesin en büyük tutkusu olan yemeğin en kaliteli hali için nca.gourmet; yalnızlığı özgürlüğün iki hırçın kanadı olarak gören NCA’nın dünya çapında seyahatleri için nca.nomade; yıllar geçtiğini fark etmek ama bizde kalanları unutmamak için nca.nostalgie; yaşadığımız zamanın nimetlerinden farkında olmak için nca.actuel; ruhun en büyük gıdası müziği NCA’nın kulağından keşfetmek için nca.radio.
Konseptler hayatı sınıflandırmış gibi gözükebilir ama aslında hayata daha anlamlı bakmanın bir yolu NCA’ya göre. Bu satırları okuduğuna göre sen de artık NCAISME akımının bir takipçisi yani bir NCAISTE (neceaist) oldun demek! Renkli dünyayı renkli bir şekilde yaşayabilmen dileğiyle!