top of page

ÇAKMA HOPA UÇUŞU

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2018

Batum’dan İstanbul’a mı gidiyorsunuz ya da tam tersi mi? Biraz yorucu ama malum paramızın gittikçe değer kaybettiği şu günlerde 300$ yerine kim 300TL vermek istemez ki?

Batum’a uçmak için iki seçeneğiniz var. Ya direkt Batum Havalimanı’na ya da Hopa Limanı’na. Hopa Limanı dediğime bakmayın, uçak yine Batum’a iniyor. Batum’a inmiş olabilirsin, ama biletinde Hopa yazdığı için Havaş’a bindirilip Hopa’ya gitmek zorundasın, kaçmak yok!

Batum’dan İstanbul’a da aynı şey geçerli. İstanbul Atatürk Havalimanı’na sabah 07.00 ve 16.50’de olmak üzere günde iki uçak bulunuyor Hopa Limanı’ndan. Benim de uçağım sabah 07.00’de Hopa Limanı’ndan idi. Bu sebeple en geç 06.30 gibi Hopa Limanı’Nda hazır bulunmam gerekiyordu. Batum-Hopa arası yaklaşık 30 dakikalık bir yol ama gecenin köründe toplu ulaşım imkanı olmadığı için saat 20.30 gibi Batum’dan Sarpi sınır kapısına giden dolmuşa binmek gerekiyor. Bu dolmuşlar 22.00-22.30’a kadar devam ediyor, son dakika riski almamak lazım. Chavchowadze Caddesi’nden 88 numaralı minibüs, 16 numaralı otobüs; Baratashvili, Gorgiladze, Khimshiashvili Caddeleri’nden ise 17 numaralı otobüs ile sınır kapısına ulaşılabilir. Doğru araçta olduğunuzu içeri girdiğiniz anda Türkçe konuşma seslerinden anlayacaksınız.

Sınır kapısında gece olduğu için çok oyalanmadan Türkiye’ye geçiliyor fakat buradan Hopa’ya herhangi bir toplu ulaşım aracı yok.

SARPİ SINIR KAPISI

Ben zenginim diyenler, bolca taksi sizi kazıklamayı bekliyor. Zaten zaman bol diyenlere ise Hopa’dan önceki Kemalpaşa ilçesine giden dolmuşlar var. Kemalpaşa’da inince biraz macera başlıyor. Yol kenarında otostop çekerek Hopa’ya giden bir araç bulmak gerekiyor. Sanmayın ki yalnızsınız, yolun karşılıklı iki tarafı da otostopçularla dolu; bir kısım sınır kapısına diğer kısım Hopa’ya gitmek istiyor. Ve 20 dakika olmadan Hopa’dasınız.

HOPA'DA GÜN DOĞARKEN

7’ye kadar ne yaparsının bilmem, belki bir otelde uyku ya da benim gibi Karadeniz kıyısında gece 1’e kadar açık olan kafelerde birkaç çay, ardından Karadeniz’e karşı bir bankta sabahlama. Biraz dondurucu, biraz korkutucu… Hele gece niye dolaştığını anlayamadığım Hopa insanları, parkta çadır kurmuş bir aile…

Sabahın ilk ışıklarıyla Hopa Limanı’na yürüyebilirsiniz. Taksiciye sorarsanız size 2 km’lik yolu 20 TL’ye götüreceğini söyler. Maksimum 20 dakika yürüyebilirsiniz herhalde. Limanın önüne gelince korkmayın, gerçekten de o siloların oraya gideceksiniz.

HOPA HAVALİMANI

Küçük, tek katlı, prefabrik Hopa Limanı’na hoş geldiniz! Birazdan kırmızı arabasıyla güvenlik görevlisi gelip havalimanını kapılarını açacak. Küçük gözüktüğüne bakmayın, içeride çalışmayan kafeterya, mescit, bilet satış ofisi, valiz bırakma alanı, pasaport kontrol ve bekleme salonu var. Güvenlikçi kadın çok iyi niyetli, Gürcistan’da sorun çıkmasın diye dikkatle inceliyor. Çünkü herhangi bir kesici alet çıkarsa havalimanında rehin tutuyorlarmış.

HOPA LİMANI (İÇ KISIM)

Bagajlar hemen kapıda bizi bekleyen Havaş’a yerleştiriliyor, pasaport kontrolünün de ardından yolcular Havaş’a yerleşiyor. Doğruca Batum Havalimanı’na. Ayrıcalıklıyız ki Sarpi Sınır Kapısı’ndan kontrolsüz geçiyoruz, Batum Havalimanı’na direkt bekleme salonundan giriyoruz, tabi yine küçük bir kontrol.

YENİDEN GÜRCİSTAN

Uçağa biniş anı! Bir anda kendinizle gurur duyuyorsunuz. Çünkü yanınızda birçok yabancı, sizle aynı uçağa biniyorlar. Onlar 300$ ödemiş, siz ise yalnızca 300TL. Aynı hizmet, aynı THY kalitesi. Paralar artmış olabilir, benim bindiğim zaman öyleydi de. Fark bu şekilde, katlanabilir misiniz bilmem ama tek önerim 16.50’deki uçağı tercih etmeniz, gün yüzüyle daha az yorucu gerçekleşecektir. Ve lütfen neden böyle bir şey var sorgulamayın, yararlanın! Unutmayın, Batum’dan uçuluyor ve Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ne iniliyor. O yüzden her ne kadar Gürcistan’a kimilikle girilebilse de pasaport ile uçmak gerekiyor.


BATUM HAVALİMANI

NOT: Hopa’ya gitmek için Metro Turizm’in Batum’dan kalkan otobüsleri var. Gece daha geç orada olmak için bunu kullanabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey var. Metro Georgia adlı siteden veya satış ofisinden alırsanız bilet fiyatı 40 Lari. Türkiye’den alırsanız veya obilet.com kullanırsanız 40-50TL civarında. Kazıklanmayın, kazıklatmayınJ.

bottom of page