Slovakya'ya gitmek bence sadece Bratislava'ya gitmek değil. Bratislava ülkenin en batısında bulunan, Viyana sayesinde turizmi gelişen bir şehir. Bir ülkeyi daha iyi tanımak için bir şehir daha gezmek gerekir. Slovakya için bence 2 seçenek var: Banska Stiavnica ve Košice. Ben ülkenin doğudaki en büyük kenti Košice'den yana kullandım şansımı. Aslında sanıyorum ki Banska Stiavnica, turistik açıdan zaman ayırmaya daha elverişli bir kent. Çökne bir yanardağın bulunduğu bölgeye kurulmuş, hala tarihi yapısını koruyan bir Orta Çağ şehri ve de UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilmiş.
Almanya’da okula yetişmem gerektiği için sınırlı günüm vardı ve küçük bir ülke olsa da ülke içi ulaşım ağı çok da gelişmiş olmadığı için tercihimi en basit yoldan ulaşabileceğim Košice’den yana kullandım. Çekya ve Slovakya’da öğrenciler için ulaşımda ISIC Card denen uluslararası geçerliliği olan öğrenci kartı arıyorlar. Ve çoğu yerde uluslararası öğrenci kartım yok diye bilette indirim yapmadılar. Ben de Bratislava tren garında inatla teker teker tüm gişelere hem öğrenci belgemi hem öğrenci kartımı gösterip indirim için uğraştım. Sonuçta öğrenci olduğumu da kanıtlıyordum. Bu iki ülke dışında böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. En sonunda bir gişe memuru hiç sorgulamadan bana öğrenci bileti kesti. Tam 19,90 Euro ödeyerek Bratislava-Košice biletimi almış oldum.
4 buçuk saat süren, “Batıdan Doğuya Slovakya!” temalı yolculuk sonrası yağmurlu ve karanlık bir havada Košice’ye varmış oldum. Öbrü gün de saat 11.18’de Çekya için yola çıkacağım için doğrusu Košice seyahatim biraz zamansız oldu. Ama gelin yine de size güzel bir özet geçeyim.
"Nereyi gezeceğim?" diyenler için en kısa cevap "Hlavná ulica" yani ana cadde. Şehirdeki en önemli yapılar bu elips şeklindeki caddenin çevresinde ve oluşturduğu adada yer alıyor. Caddenin başında, tam tepesindeki Bakire Meryem ile dikkat çeken Immaculata heykeli, 18. yy'daki veba salgının anısına yapılmış.
Şarkı söyleyen çeşme ise tiyatronun hemen yanında bulunuyor. Halkın su izleyip müzik dinlediği rahatlatıcı bir alan burası.
Şehrin en önemli yapısı St. Elizabeth Katedrali. Gotik tarzda inşa edilmiş katedralin 59,7 metre yüksekliğindeki kulesine para verip şehre panoramik bir bakış atılabilir.Katedralin hemen yanında yer alan St. Michael Şapel'i ise 14. yy'da mezar şapeli olarak yapılmış. İçeri giriş maalesef yoktu.
Katedralin öbür yanında ise St. Urban Kulesi bulunuyor. 7 tonluk çanı ile dikkat çeken kulenin tarihi 15. yy'a dayanıyor. Aslında “Kırmızı Kule” adıyla inşa edilmiş kule yangın sebebiyle yanınca yerine günümüzdeki haliyle yeniden inşa edilmiş.
Ülkenin en büyük müzelerinden biri olan Doğu Slovakya Müzesi de eğer pazartesi değilse gidilmesi gereken yerler arasında. Ben kaçırdım ama siz kaçırmayın derim.
Maalesef ki geleneksel yemek için çok fazla seçenek bulunmuyor. Vietnam, Meksika, İtalyan mutfakları, ne ararsanız var doğrusu. Ama yerel lezzetler için Haluskaren adlı mekanda ülkenin hamur işleri denenmeli. Doğrusu gezi saatlerime hiç uymadığı için içimde kalan bir mekan diyebilirim. Çeşit çeşit “Halušky” burada!
Kahvaltı için fırın olayı Bratislava yazımda da belirttiğim gibi Slovakya'da pek yaygın değil. Marketlerden yiyecek bulmak daha kolay. Ben de Fresh adlı marketten birkaç değişik peynir ve biraz hamur işi aldım. “Gazdovska Parenica” ve “Oravsky Korbacik”, bizdeki örgü peynirlere benzeyen tuzlu peynirler. “Gazdovska Hrudkovy” ise benim de yiyemediğim tatsız tuzsuz bir şeydi. Doğrusu boşuna peynire para harcamayın.
Aslında şehirden ayrılmadan önce rastgele bir fırın buldum: Pekaren Juno. Burada orta Avrupa ülkelerinin çoğunda görebileceğiniz Strudel bulabilirsiniz. Burada Strudla deniyor. Genelde yerel halk haşhaşlıyı öneriyor ama bence elmalı cevizli olan daha lezzetli.
Dünyaca ünlü Pop Art sanatçısı Andy Warhol’un da ailesi aslında Košice yakınlarındaki Medzilaborce köyünden ABD’ye göçmüş. Eğer ki zamanınız varsa Medzilaborce’de bulunan Andy Warhol Modern Sanat Müzesi’ni de gezebilirsiniz.
Daha çok Ukraynalılar tarafından aktarma merkezi olarak kullanılan Košice’den Çekya'nın Ostrava ve Prag şehirlerine trenle geçmek mümkün. Çekya’da da çok şehir görme planlarım doğrultusunda rotamı Çekya’nın doğusuna, Ostrava’ya çevirdim. Ama bunun da bedeli Slovakya’nın Žilina kentinden aktarma yapmaktı. Aktarma sırasında 20 dakika beklemem gerekirken sadece 5 dakikada koşarak tren değişirmek zorunda kaldım. Siz bu strese gelemem derseniz direkt olarak Prag’a trenler bulunuyor. Košice-Žilina treni 14,90 Euro, Žilina-Ostrava treni 9 Euro tuttu.
Seyahatimin devamı için Çekya’nın Ostrava, Brno ve Prag şehirleri için yazdığım gezi yazılarını okuaybilirsin!
Comments