top of page

KULA YEMEK REHBERİ


Bir Manisalı olarak Manisa’nın en sevdiğim ilçesi Kula’dır. Yılda bir kez mutlaka Kula'ya giderim. Tarihi evleri, volkanik coğrafyası, Jeopark’ı ve de yemekleri ile tam bir turizm merkezi. Maalesef ki konumu itibarıyla ilgiyi üzerine fazla çekemiyor. Geli Kula’daki yeme mekanları hakkındaki yorumlarıma bakalım:


Kula Sedef Pide Pidesiyle meşhur olan Kula'da pide yenilebilecek en güzel mekanlardan biri Sedef Pide. Ahşap ve heybelerle süslenmiş bu mekanda peynirli, ıspanaklı, kabaklı, kıymalı, tahinli pidelerin yanı sıra bazı ev yemekleri de bulunmakta. Üstüne zeytinyağı dökülerek servis edilen pideleri oldukça lezzetli. Fakat normalde Balkabağı ile yapılan kabaklı pidesini son gittiğimizde yeşil kabak ile sundular. Ama paket olarak yaptırdığımız tahinli ve ıspanaklı pideler oldukça lezzetliydi. Kula'nın tahinli pidesi zaten katman katman ve çok lezzetli. Burası sanırım en turistik pideci, muhtemelen memnun kalırsınız fakat benim favorim burası değil.

YEŞİL KABAKLI PİDE

STR Dinlenme Tesisleri Kula denince akla gelen lezzetlerden biri Kaburga. Ezgi Sertel'in Lezzet Haritası programına da çıkan STR Dinlenme Tesisleri bu lezzeti tadabileceğiniz en iyi mekanlardan. Peyzajına oldukça önem verilmiş bu mekanda ilgiyle karşılanıyorsunuz. 3 kişi için bir yarım Kaburga bütün şeklinde kırılmış bir şekilde geliyor. Tabii öncesinde pancar, haydari, acı biber turşusu, peynir, çok lezzetli tereyağı ve sıcacık balon ekmek geliyor. İsteğiniz üzerine salata veya yoğurt da getirdiler. Kaburga oldukça lezzetliydi. Kaburgayı pirzola olarak sulu sulu yemeyi tercih etsem de Kula usulünü de denemelisiniz.


KABURGA

Kazakoğlu Helva

Susam ve tahin üzerine birçok lezzeti olan Kula'dan mutlaka tahin almalısınız. Bunun için en doğru adres Kazakoğlu Helva! Üretim ve satış yeri bir arada olan dükkanın tahin helvalarında koruyucu yok. Her yerde bulamayacağınız lezzet ise Kara Tahin! Normalde tahin yapılırken susam kavrulup eziliyor. Kara Tahin de ise susamlar çifte kavruluyor ve kabuklarından ayrılmıyormuş. Daha aromatik bir lezzeti var. Zaten Kula’nın meşhur Tahinli pidesine o muhteşem tadını veren de bu.


KAZAKOĞLU HELVA

Ekmekçioğlu Lokantası

Meşhur Kula Güveci için Ekmekçioğlu Lokantası'nı tercih ediyoruz. Oğlak veya kuzu etinden yapılan güvece et dışında sadece domates ve biber konuluyor. Etler yumuşacık ve çok da lezzetli. Güvecin yanına da darb yağında pişmiş iç pilav öneririm. Ciğer, maydanoz, karabiber ve söylemedikleri baharat karışımı ile pişirilmiş iç pilav hayatımda yediğim en iyi iç pilav. Bol şurupla sundukları Höşmerim ise künefenin kadayıfsız hâli gibiy. Balıkesir'deki Höşmerim'den daha güzel bence.


EKMEKÇİOĞLU LOKANTASI

GÜVEÇLER

İÇ PİLAV

HÖŞMERİM

120 Evler Pide Salonu

Kula pidesi ile meşhur. Pidenin içi hazırlanırken yumurta, zeytinyağı, soğan ve çeşitli baharatlar konur. Malzemenin yanmaması için üzeri hafif kapatılır. Mekan olarak favorim 120 Evler Pide Salonu! Kula halkı sürekli leğenlerde kendi hazırladıkları içleri getirip pide yaptırıyorlar burada. Muhteşem lezzet Şekerli Pide ise Kara Tahin ile yapılan tatlı pide. Sıcak sıcak, ince hamuru ile bayıltıyor insanı. Hamur tahinle yoğrulup tekrar tekrar açılıyor. Hamuru hem kat kat oluyor, üzerine de biraz daha tahin ve toz şeker ekleniyor. Yeme de yanında yat! Size tavsiyem balkabaklı pide yemek istiyorsanız yanınızda kabağınızı götürün, kabak olmama riskini göze almayın. Bu arada Şekerli Pide haricinde diğer Kula pidelerinin en güzel hali paket yaptırılıp evde ısıtılmış hali. Pideye doysanız bile mutlaka bir porsiyon da paket yaptırın derim.

120 EVLER PİDE SALONU


TAHİNLİ PİDE

ISPANAKLI VE BALKABAKLI PİDELER

PİDE OLMAYI BEKLEYEN İÇLER

PAKET PİDELERİMİZ

Su Börekçi Ayhan’ın Yeri

Su böreği de farklı Kula'nın. Kıyma ve ıspanaklı olan su böreği ince oluyor, açıkçası Antep'ten sonra hiçbir su böreğini beğenemiyorum. Öyle çıtır değil, yumuşak bir börek. Ayhan’ın Yeri’nde birer dilim elde tadabilirsiniz. Mikrodalgada ısıtıp veriyor ki bu biraz yapısını bozuyor bence. Asıl bunu eski kadınların elinden yemek varmış. Kulalılar’a göre su böreği kıymasız olmazmış. Burada bir de Tatlı börek olan Susam Böreği var. Bunun içerisinde susam ve ceviz bulunuyor, üzerine de şurup gezidiriliyor. Doğrusu biz vasat bulduk. Ne bir çıtırlık vardı ne de bir çekici lezzet. Bunların dışında ekşi maya ile yapılan Kula Ekmeği ve Peksimet denen haşhaşlı ekmeği fırınlarda görürseniz kaçırmayın!


SU BÖREĞİ

SUSAM BÖREĞİ

bottom of page