top of page

OSTRAVA

Slovakya-Çekya-Almanya rotasında ikinci ülke Çekya! Ruhsuz ülke Slovakya’dan sonra Çekya’ya da ruhsuz bir şehir olan Ostrava’dan başladım. Slovakya’nın Kosice şehrinden bindiğim tren Zilina’da aktarma yaptı. Oradan da Ostrava’ya… Aslında hiç durmadan Brno ya da Prag’a giden trenler de vardı. Ancak ülkeyi doğudan batıya gezip gözlemlemek istedim. Trende herhalde Wi-Fi vardır düşüncesiyle öncesinde plan da yapmadığım için çok hızlı ve doğaçlama bir gezi oldu Ostrava’da. Akşamına Brno’ya geçeceğim için sadece yarım günde en önemli noktalara uğramam gerekiyordu.

SLOVAKYA'DAN ÇEKYA'YA

O kadar plansız gelmiştim ki öncelikle günün sonunu planlamalıydım. Brno’ya geçeceğim için otobüs bileti almam gerekiyordu. Yurt dışında en büyük sorunlardan biri internet alışverişi sırasında bizim bankalara gönderilen onay mesajı olabiliyor. Hattınızı yurt dışına açtırmadıysanız çoğu zaman internetten alışveriş yapamıyorsunuz. Bazı sitelerde oluyor ama mutlaka deneyin. Ben de bilet almak için sordum soruşturdum ve otobüsün kalkmadığı, şehrin öbür ucundaki terminale gitmem gerektiğini fark ettim. Neden bir otobüsün bileti otobüsün kalkmadığı yerden satılır ki?

BRNO BİLETİ ALMAYA

Biletleri almak için ta şehrin öbür ucunda bulunan Nadrazi Ostrava - Svinov adlı tren garının oraya gitmeniz gerekiyor. Tramvayın içinde “Ben nereye gidiyorum?” diye düşünüp bütün günün de bittiği duygusuyla nihayet varıyorum gara. Gişelerdeki kadın 2 farklı şirketin biletlerini satıyormuş. Brno’ya gitmek istediğimi söylediğimde beni diğer gişelere yolladı. Bütün gişeler de tek tek başka gişeye yolladı. En son ilk kadına geri döndüm. Neredeyse ağlayacak bir vaziyette tekrar Brno bileti satıp satmadığını sordum. Meğer benim diğer şirketin biletinden almak isteyeceğimi düşünmemiş. Bir satıcı elindeki alternatifi de sunmaz mı? Neyse, Flixbus’tan 249 Çek Kronu’na saat 21.35’te olan otobüsten yerimi ayırtmış oldum. Artık rahatça gezebilirdim ama aslında çok da vaktim kalmamıştı.

NADRAZI OSTRAVA - SVINOV

Slovakya'dan Çekya'ya geçerken yarım günlüğüne de olsa uğradığım Ostrava'da görmek istediğim asıl yer Landek Park idi. Çekya'nın en büyük madencilik müzesi olma özelliği taşıyan Landek Park'a vaktim yetmese de beni tatmin eden yer Vítkovice oldu. Vítkovice, 19. yüzyılın başında kurulan endüstriyel bir alan. Sanayi Devrimi'nin ayakta kalan en güzel örneklerinden biri olan Vítkovice, Çekya'nın ulusal miras listesinde yer alıyor. Bir zamanların demir çelik ve gaz fabrikası şimdilerde hem metal yapısı ile gelenlerin dikkatini çekiyor hem de oditoryum ve sanat alanına çevrilen bazı kısımları ile kültürel aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Kömür madeni, kok kömürü ocakları ve eritme kısımlarının bulunduğu endüstriyel alan ilk faaliyetine 1828 yılında başlamış. Para vermeden tüm alanı gezebilir, isterseniz de para vererek kuleye tırmanıp şehre kuşbakışı bakabilirsiniz.

VITKOVICE

Slovakya’ya ruhsuz demiştim de Ostrava da orası kadar ruhsuzdu doğrusu. Vitkovice’den şehir merkezine dönüp biraz turlayım dedim. Ancak saat henüz 5-6 civarı olmasına rağmen neredeyse bomboştu. Avrupa şehirleri evet biraz erken evlerine geçiş yapıyor. Ama yazın ortasında, güzel havada da bu kadar olamaz bence. Şehirden Ostravice Nehri geçiyor. Buranın yanında alkol alabileceğiniz mini bir mekan bulunuyor. Eğer sizin zamanınız olursa Silesian Ostrava Kalesi, Şehir Müzesi, Demiryolu Müzesi, İtfaiye Müzesi gibi turistik noktalara uğrayabilirsiniz.

OSTRAVA ÇARŞI
OSTRAVICE NEHRİ

Ben ruhsuz sokaklarda daha fazla oyalanmak yerine yemek yiyecek bir yer bulmayı tercih ettim. Dükkanlar kapandığı gibi birçok restoran da kapanıyor erken saatlerde. O yüzden elinizde çok seçenek olmuyor doğrusu gurmelik için. Ama yine de fena olmayan bir mekan bulabildim: Moravská Chalupa. Oldukça şık ama neredeyse bomboş bir mekandı. Ben de perişan bir şekilde çanta ve valizimle daldım içeri. Yemek olarak tercihim Kulajda Çorbası (Kulajda s liškami) oldu. Sarı mantar ile yapılan bu çorba anladığım kadarıyla krema ile kıvam alıyor ve asıl lezzeti içerisindeki dereotu veriyor. Çorbanın sürprizi ise içerisine koydukları bıldırcın yumurtası. Ama öyle cimriler ki minicik bıldırcın yumurtasının bile yarısını koymuşlardı. Doğrusu çorba da o kadar güzel ve özel değildi.

KULAJDA

Yemekten sonra doğruca tren garına. Flixbus otobüsleri Ostrava Hlavni Nadrazi’den kalkıyor. Yalnız öyle otobüs garajı olmadığı için durduğu yer de çok belli değilmiş gibi duruyor. Sorun soruşturun, zor da olsa bulursunuz bir şekilde. Ama bir ipucu vereyim, garın içine girmeden şehir içi otobüs durakları ve tramvayın olduğu bölgede bir yerlerde. Ostrava’dan Brno yaklaşık 2 saat sürüyor. Gününüz kısıtlı ise Ostrava’yı es geçin ama Brno’ya mutlaka uğrayın derim ben. Detaylar Brno yazımda!

OSTRAVA TREN GARI
FLIXBUS'I BEKLERKEN GÖRÜŞ ALANINIZ BÖYLE OLACAK

bottom of page